Site icon DENİZ ÜSTÜNGEL SÜER – Yazarlığın Deniz Hali

ZÜBEYDE HANIM’IN İZMİR LATİFE HANIM KÖŞKÜNDEKİ GÜNLERİ

Heyecanla geziliyor şimdi, 2000 li yıllarda anı evi olan köşk. Ama bir sürpriz var bugün size… 

Çünkü köşkün kapısında Doktor Asım ve Latife Hanım ilaçlar üzerine konuşuyor, salonda Salih Bozok, İsmet İnönü’nün Lozan’ dan gönderdiği mektupları okuyor, odalardan birinde ise Zübeyde Hanım pencereden dışarıyı seyrediyor. İki hizmetli ise İzmir in işgal yılları üzerinde konuşup işgalden kurtulma sevincini paylaşıyorlar. 

İşte gerçekten bu köşkteydiler…Gerçekten Zübeyde Hanım ve Latife Hanım burada birbirlerini tanımaya başladılar. ..Gerçekten o tarihlerde İnönü ” Lozan dan döndüğümde beni yaşlanmış bulacaksınız” diye yazıyordu. Ve Zübeyde Hanım burada heyecan, merak ve endişe dolu yaşamına veda ediyordu…Ama işgalden kurtarılmış topraklarda olduğunu bilerek.. Zaten Selanik işgalini yaşamıştı. …Ne sevinç ki İzmir in kurtuluşunu görmüş köşkün bahçesinden İzmir halkı ile selamlaşmıştı.  

Bu ortamı yansıtma gayretimdi yazdığım tiyatro metni… Gerçek mekanında olması heyecan vericiydi…Isveç Kalmar Müzesi görevlilerinin teknik  ve deneyim aktarımına ,  oyunu canlandırmaları ile Karşıyaka Belediyesi Tiyatrosuna teşekkürler. ..

Exit mobile version